Stresshåndtering

Har stress taget kontrollen over dig?

Befinder du dig mere i fremtiden end i nuet? Er humøret, energien og overblikket i bund? Er du fraværende på dit job eller i dit privatliv? Tager du en pille for at klare søvnløsheden? Har du tilbagevendende hovedpine, mavesmerter, halsbrand eller hjertebanken?

Hvis du gerne vil leve dit liv optimalt og begynde at have respekt for dig selv, så er tiden inde til at tage kontrol over stressen.  Det kan du kun gøre ved at foretage dig noget andet, end du plejer – altså ved at ændre adfærdsmønster.

Samfundet har i dag pålagt os en usynlig stressfaktor i forhold til den teknologiske udvikling og globaliseringen, som er i fuld udvikling. Men omvendt er der også ekstreme muligheder for udvikling af os selv som mennesker.

 

 

Vi skal have vendt vores mind-set. Lave løsningsmodeller, som passer præcis til, hvordan vi hver især er som mennesker, hvilket job vi har, hvordan vores børn og deres behov er osv.

Hvad er stress?

Stress er en belastningstilstand, som vores psyke og krop reagerer på. Under en stresspåvirkning udskiller vores krop bl.a. stresshormonerne adrenalin og kortisol, som medfører en midlertidig hormonel ubalance. Det er vigtigt at huske, at stress ikke er en sygdom, men at man kan blive alvorlig syg af følgesymptomerne. Alle kan klare stress over en kortere periode, og nogle gange kan det faktisk være en fordel med en smule stress fordi det måske lige det ekstra drive, der skal til for at klare opgaven.  Det er den langvarige stress, som er farlig og som vi skal tage alvorligt.

Start med at begynde at tage dig selv alvorligt Lyt til dig selv og mærk efter hvad din krop fortæller dig.

  • Gør noget godt for dig selv hver dag, sørg for at have det sjovt engang imellem
  • Stil realistiske krav til dig selv. Alt kan og skal ikke være perfekt
  • Styrk din modstandskraft fysisk ved at dyrke motion
  • Få dine 7-8 timers søvn
  • Kig på din kost, din krop er et biologisk system, der har behov for den rette mængde energi og næring, hvad byder du din krop
  • Mediter eller tag en ’’morfar’’
  • Tal med andre om det der går dig på
  • Prioriter din tid, husk at sætte tid af til dig selv

10 ideer til at forebygge stress

1. Lær dine stresssignaler at kende

2. Bliv bevidst om hvad der stresser dig

3. Vær realistisk, når du sætter mål

4. Skriv ned – og undlad at bruge din hjerne som huskeseddel

5. Løs konflikterne når de opstår

6. Tænk og fokuser på det positive

7. Tag imod hjælp

8. Skab ro og balance

9. Overhold de aftaler du laver med dig selv

10. Vær til stede i nuet

UA-21235547-1