Enneagram

Sætter Enneagrammet dig i bås?

Da jeg først stiftede kendskab til Enneagrammet, tænkte jeg, det er ikke noget for mig sådan at sætte mennesker i bås. Men efter at have sat mig ind i Enneagrammet er jeg nu af den overbevisning at det netop ikke sætter os i bås, men viser os vejen ud af den bås, vi allerede befinder os i.

Enneagrammet er et godt værktøj som styrker dine resultater

Kan du tænke dig bedre forståelse for dine egne hensigter og ressourcer. optimere samarbejdet både på jobbet og privat, finde din motivation for at blive ved. Få stoppet dårlige vanemønstre for dig selv og blive opmærksom på din negative stress? Så er Enneagrammets 9 personlighedstyper noget for dig.

 

 

 

Enneagram Coaching tilbydes både til teams og individuelt.

Har du lyst til at styrke dit team. Medarbejder er alle forskellige, heldigvis er vi mennesker nysgerrige og vores forskellighed lærer os nyt og tiltrækker andre. Omvendt kan forskelligheden også føre til at misforståelser, uenighed, sammenstød og konflikter. Enneagrammet gør os mere rummelige overfor os selv og andre. Samtidig med at det styrker vores forståelse for vores egen stress-mønstre, hvorefter det er lettere at handle på dem. Styrkelse af at opnå vores mål, med motivationen og handlekraft i top.

De 9 personlighedstyper

Her kommer en lille teaser på de 9 typer, måske du kan få en ide om hvilken type du er. Den du bedst genkender er måske dig. Hvis det har vagt din interesse, kan du læse mere om Enneagrammet. Jeg vil anbefale Enneagrammets Visdom.

1.  Perfektionisten Jeg betragter mig selv som rationel og fornuftig? Jeg er optaget af detaljer, det er rigtig vigtig for mig at tingene 100% korrekte? Jeg vil normalt helst gøre tingene ordentligt?

2.  Hjælperen Jeg er meget empatisk og kan fornemme, hvordan andre har det? Det er alt for egoistisk af mig at tænke på mine egne behov? Jeg føler nogengange bare at jeg giver og giver og får ingen ting tilbage?

3. Udretteren Jeg arbejder meget målrettet? Det er vigtigt for mig, at andre ser mig som succesfuld? Jeg er super effektiv og kan meget nemt gøre mange ting på en gang?

4. Romantikeren Jeg ønsker et særligt liv? Jeg oplever stor dybde i følelseslivet og er god til at støtte andre i følelsesmæssige kriser? Mit humør kan svinge i løbet af nul komma fem?

5. Iagttageren Det er godt at være alene og at have tid til at tænke mine oplevelser igennem? Jeg er et meget privat menneske, som værner om mit privatliv? Jeg kan lide at planlægge og forbereder mig mentalt for at undgå overraskelser?

6. Skeptikeren Jeg oplever ofte tvivl, som får mig til at udsætte mine handlinger og jeg tøver dermed? Jeg analysere ofte alle konsekvenser, før jeg træffer mine beslutninger? Autoriteter er et emne i mit liv. Enten underkaster jeg mig dem, eller også gør jeg oprør mod dem?

7.  Eventyreren Jeg fascineres nemt, af nye mennesker, oplevelser, alt nyt? Jeg vil helst være i godt humør og er god til at peppe stemningen op? Mit hoved er fuldt af ideer og planer, det er helt fint ikke at nå dem alle?

8. Frontkæmperen Jeg er stærk, stærkere end de fleste? Jeg kan lide at kommunikere direkte, at kalde en spade en spade? Det er vigtigt for mig at føle, at jeg kontrollerer mit personlige rum og mine ejendele?

9. Fredselskeren Jeg søger at undgå konflikt og har svært ved at melde klart ud, hvis der er noget, jeg ikke lyst til?Jeg ser nemt alle sider af en sag og sammenfatter alles mening i mit løsningsforslag? Jeg udsætter forandringer og gentager i stedet de kendte løsninger. Handler ud fra vane?

Du kan læse mere om de 9 forskellige personligheds typer her:

Type1

Det er vigtigt at gøre tingene rigtigt, være et godt menneske. De er gode til at motivere sig selv. Har en indre vejleder som fortæller hvad de skal, at det skal være 150 procent perfekt. Er meget optaget af, hvordan kan jeg gøre dette rigtigt, har meget svært ved at holde fri. Hvis en 1′eren føler, at de har leveret et godt stykke arbejde, er det meget svært for dem at klare kritik.

De kan meget let komme til at rette på andres ting. Det kan være vasen som står forkert eller et punktum som mangler. Så kære 1′er bær lige over med mig idag, måske manglende der et komma eller punktomer, men er meget træt efter en lang og våd golfrunde;-)

Inderst inde er de meget følsomme, men er ikke gode til at vise følelser. De kan blive meget stramme i masken over fejl, men siger oftest ikke noget. Det er vigtigt at holde sig til regler og aftaler.

Type2

Hjælperen, den gode ven. Er gode til at opfylde andres behov, endda se dem før man selv ved det er et behov;-) De er tæt på dem som er vigtige, kender masser af mennesker, gerne berømtheder. Er meget empatiske. Kan lide at andre er afhængige af dem, så 2 ‘eren kan føle sig vigtigt og elsket. De er meget søde og venlige, men hvis de bliver stresset og man overskrider deres grænser kan de komme helt op i det røde felt og blive meget gale.

Når 2′ eren har det godt er de i kontakt med deres egne behov.   Så har de ikke brug for at rende rundt og opfylde alle andres behov. Altså, fokuserer de på hvad som er vigtigt for dem selv.

De stoler på at andre elsker dem, for den de er ikke for alt det de gør. Har man en 2 ‘ers tillid og kærlighed, vil de gøre alt for en igennem hele livet.

2′ eren vil være den centrale figur i ens liv, den som er uundværlig og opfylder ens behov.

Men mangler anerkendelsen, som er så super vigtigt for en 2 ‘eren, så vil vedkommende ubevidst prøve endnu hårdere for at få anerkendelsen. Så husk at anerkende din 2 ‘er om det så er din mor-far-søster-bror-kollegaer-kæreste, så bare husk det og du har en helt speciel ven.

Type3

Det er den effektive type, de tænker på mål og det er meget vigtigt at nå dem. Når de har nået målet, har de allerede et nyt mål. Status er meget vigtigt. Image, at vise udadtil at man er succesrig og har styr på tingene igennem ens tøj og bil osv. De vil meget gerne fortælle om deres succes. De er fleksible og tilpasser sig situationer for at nå deres mål. De er ofte arbejdsnarkomaner og tænker tit,jeg behøver ikke sove eller spise så meget, bare jeg kan opnå mine mål, så vil andre værdsætte mig for det.

3′er identificerer sig med sit job eller de projekter de har gang i, de tænker og føler jeg er, hvad jeg udretter.

Har meget nemt ved at tilsidesætte deres følelser.

Viser ofte deres kærlighed til andre igennem det de gør for personen og venter anerkendelse for det.

Ros din kæreste for det vedkommende gør for dig, sig at vedkommende er fantastisk og det er dejligt med alt det vedkommende gør. Men lad også 3′eren forstå, at det bare er ham eller hende, du gerne vil være sammen med.

Type4

Er Romantikeren, meget følsom, styret af følelser og stemninger. Har et tema i deres liv, det er at være anderledes og speciel på godt og ondt. De føler sig ofte anderledes og udenfor, men samtidig vil de gerne være unikke og specielle.

Føler sig ofte afvist.

Føler de har flere fejl end andre.

De er gode til at sætte deres særpræg.

Forstå andres følelser, de er derfor tit andres fortrolige.

De ønsker et særligt liv.

Deres humør kan svinge i løbet af meget kort tid.

Prøver at forstå sig selv via følelser.

Ønsker ægte og dybe relationer til andre. Søger det særlige, det som kan gøre livet helt specielt.

Som partner til en 4′er ved du aldrig helt hvor du har vedkommende. Men du bliver til gengæld draget ind i deres følelsemæssige intense hverdag.

4′eren er meget romantisk anlagt, og luksus for vedkommen til at føle sig værdsat.

Anerkend din partners behov for at udtrykke følelser. Du behøver ikke nødvendigvis at gøre andet end sige, at det forstår du godt. Skab forandringer i hverdagen og lav romantiske overraskelser for 4′eren.

Type5

Lever i sit hoved – tænker tanker.

Kan lide at læse bøger, bruger deres energi på at tænke tanker. De er oftes stille,  kan lide at have deres eget rom, det at være alene, tænke og iagttage verden.

Kan ikke lide smalltalk, de vil gerne tale om meningsfulde ting.

Kan nemt trække sig helt ind i sig selv, selvom der er andre til stede.

Føler at andre tager deres energi.

Ønsker at være uafhængige og er rimelig upåvirkelige af andres meninger om dem.

De har et indre liv, kan lide at have orden på deres tanker.

Gode til at have overblik.

Deres kommunikation er ofte en overskrift, hvor de lige lurer om det har andres interesse, siger ikke noget uden at være 110% sikker.

Higer efter ny viden og holder på den, indtil de er helt sikker på deres viden.

De er bange for at de ikke har tid nok til at tænke.

Vigtigt at være kompetent nok.

Vil du tale med en 5′er om noget der optager dig, så giv plads og tid til 5′eren kan tænke over det. Vær forsigtig med at stille for mange og direkte spørgsmål, for er du nysgerrig, vil 5′eren trække sig i sig selv.

Type6

Skeptikeren. De oplever ofte tvivl, som får 6′eren til at udsætte handlinger og tøve med beslutninger.

De analysere ofte alle konsekvenser, før de træffer en beslutning, er optaget af hvad som kan gå galt.

Har løbende en indre dialog om hvad som kan gå galt, de overvejer hele tiden for og imod.

Kan altid se 2 tider af en sag. Dybest set tænker de hvad andres hensigter er?

De vil sikre sig at alt går godt.

Autoritere er ofte et emne i deres liv, enten underkaster de sig dem eller gør oprør mod dem. Ofte jo større autoritet, jo mere tvivlsom bliver 6′eren og får lyst til at teste, at de nu har sikret sig på alle områder.

De har svært ved at handle hvis de bliver presset.

De søger indre ro, harmoni, fred.

Søger mennesker som kan være vejleder.

Du skal vide at det er naturligt for 6′eren at tage det modsatte standpunkt i alle samtaler. Jo mere begejstret du er for et foreslag, jo mere vil 6′eren stille sig på bagbenene. Det er altid en god ide at underspille en ide for 6′eren. Istedet sige, det er nok ikke nogen særlig god ide at rejse dertil, eller hvad det nu drejer sig om. ”Det er sikkert ikke så godt”… så for 6′eren lyst til at undersøge om det nu også er rigtigt.

Type7

Er optimisten og syntes at livet skal være sjovt. Har et meget højt energiniveau. Vil helst være i godt humør og er god til at peppe stemningen op.

Har altid mange spændende ideer og planer, men mange af dem har de ikke behov for at udføre.

Fascineres nemt af andre mennesker og nye ting.

Undgår at tænke på ubehagelige ting, fylder dagen med sjove og spændende ting. Kan lide at holde aftaler åbne, hvis noget mere spændende skulle dukke op. Vil ikke gå glip af en god fest. Vil føle sig frie og kunne have mange valgmuligheder. Næste gang du møder 7′eren har de nye ideer.

Man ved aldrig helt hvor man har en 7′er , hvad vil 7′eren idag, måske er der dukket nye ideer op, hvilke fremtidsdrømme 7′er har fokus på lige nu.

Vis altid beundring for 7′erens ideer og giv plads til at der kan afprøves nye ting. Træk ikke 7′erens drømme for meget ned på jorden. Det vil begrænse vedkommende.

Hvis du har et problem, som du vil diskutere med 7′eren så hold et let tonefald, og fokuser på muligheder.

7′eren søger efter en dyb følelse af lykke.

Fylde livet med oplevelser.

7′ eren har også behov for at være alene og fordybe sig, men har tit svært ved at fastholde sig selv. Har oftes også gang i at læse 5-6 bøger ad gangen.

Type8

Frontkæmperen, er stærk, stærkere end de fleste.

Vilde med udfordringer. Tager gerne ledelse og ansvaret i samarbejde og kan virke dominerende.

Elsker følelsen af kontrol.

Stiller altid gerne op til kamp og vil gerne være de svages forsvarer, men kan samtidig føle foragt over mennesker som ikke prøver at gøre en indsats.

Du vil føle dig beskyttet og tryg med 8′eren ved din side, så længe 8′eren har frihed til at bestemme og er med til alle små og store beslutninger.

8′eren er fyldt med energi og du ved hvor du har en 8′er, de kan lide at kommunikere direkte og kalder en spade for en spade.

8′eren er engageret i alt hvad du fortæller og foretager dig, men vil heller ikke undlade at fortælle dig, hvis du dummer dig.

Vær ærlig over for 8′eren og sig tingene som de er.

Få 8′eren til at føle, at vedkommende bestemmer og stil ikke for mange spørgsmål så de føler sig kontrolleret. Det er vigtigt for 8′eren at føle kontrol over sine ting og relationer.

Type 9

Hader konflikter, er der optakt til konflikter gør 9′eren alt for at gøre stemningen god og behagelig. Har nemt ved at indleve sig i andre og acceptere deres meninger, men 9′eren er ofte i tvivl om hvad de selv mener. Er meget magelig anlagt og udsætter tit forandringer.

Bliver hurtig distraherede af ting som virker mere spændende, man skal tit helt hen og røre ved en 9′er og komme med sit budskab, før de hører en.

Man føler sig accepteret og elsket sammen med en 9′er.

Som kæreste til en 9′er kan man få et roligt og udramatisk liv, 9′eren kræver ikke særlig meget af hverken dig eller børnene. De vil gøre alt for at bevare den gode stemning og kan derfor godt virke tavse og umeddelsomme.

9′eren bryder sig ikke om forandringer.

Giv dig altid til til at tale og hygge med 9′eren.

Hvis du vil tale problemer, gå langsomt til emnet.

Sørg for at der er ro omkring dig og tal langsomt.

Ved direkte konfrontationer bliver 9′eren meget stædig.

Har du lyst til at gå dybere i Enneagrammets 9 personlighedstyper kontakt os for mere information.

Info ang. Enneagram Coaching

Sted: Hellerupvej 43,  2tv. 2900 Hellerup eller i din virksomhed efter aftale

Pris: 1 gang kr. 1.500,- 5 gange 6.000,- ex. moms – virksomheder og private incl. moms

Tid pr. gang : 1 time og 30 minutter

UA-21235547-1